Profilaxia dentară

Igiena și profilaxia dentară sunt doua aspecte principale a prevenirii bolilor serioase a cavității orale cum ar fi carie și paradontită. Cele mai simple metode a igienii cavității bucale sunt ața dentară, peria și pasta de dinți. Pe lângă acestea mai există și metoda Air Flow, realizată doar de către medic stomatolog, fiind cea mai efectivă.

Profilaxia dentară reprezintă prima şi cea mai importantă etapă în îngrijirea dinţilor. Aceasta trebuie să înceapă încă din copilărie odată cu apariţia primilor dinţi și continuată apoi toată viaţa.

Profilaxia previne atât îmbolnăvirile dentare cât şi complicaţiile în cazul afecţiunilor deja existente.

Pacientul nu poate sesiza singur în timp util afecţiunea dentară (carii, afecţiuni parodontale) şi nici nu poate conştientiza gravitatea acesteia. Tratând în stadiu incipient orice afecţiune dentară şi folosind metode de tratament minim invaziv, veţi fi scutiţi de neplăcerile cauzate de durerile dentare, sângerările la periaj, mirosul neplăcut al gurii şi de cazurile mai avansate de mobilitate dentară care duc la pierderea timpurie a dinţilor.

Procedurile de profilaxie profesională sunt reprezentate de:

Control stomatologic periodic o dată la 6 luni, prin care medicul stomatolog constată starea dinţilor, a gingiilor şi a întregii cavităţi bucale. Pacientul va primi informaţii de ultimă oră şi recomandări pentru realizarea cât mai corectă a unei profilaxii individuale la domiciliu prin igienă dentară zilnică şi alimentaţie sănătoasă. Periajul dentar efectuat timp de 3-5 min, de 2 ori /zi (dimineaţa şi seara) trebuie suplimentat cu mijloace auxiliare: aţă dentară, periuţe interdentare, duş bucal, ape de gură.

Igienizarea profesională reprezentată de detartraj ultrasonic, periaj profesional, air flow - metode profilactice prin care se îndepărtează placa bacteriană, tartrul dentar şi coloraţiile inestetice de pe suprafaţa dinţilor.

Sigilarea şanţurilor şi fosetelor şi fluorizarea dinţilor sunt metode prin care se previne apariţia cariilor.

CONTACTEAZĂ-NE!