Implantul dentar şi tot ce trebuie sa ştim despre acesta

Implantul dentar şi tot ce trebuie sa ştim despre acesta

Implantul dentar este o intervenţie chirurgicală prin care se introduce o radacină artificială pentru un dinte nou sub forma unei piese de titan pe arcada dentară.

Cine este candidat pentru implant dentar?
În general orice persoana careia îi lipseşte unul sau mai mulţi dinţi poate apela la implant dentar, după vîrsta de 18 ani cu starea generală a sănătăţii bună. Principalele limite sunt date de cantitatea şi calitatea osului în care se va insera implantul , poziţia sinusului maxilar la arcada superioară sau a canalului cu vase şi nervi pentru arcada inferioară.

Doare intervenţia de introducere a implantului dentar ?
Durerea resimţită pe timpul inserării unui implant dentar nu este mai mare ca în cazul unei extracţii dentare.Anestezia modernă administrată împreună cu un calmant uşor contribuie la o stare generală bună a pacientului în care nu simte durere şi poate coopera cu medicul pe timpul intervenţiei chirurgicale.

Care sunt etapele de tratament si cât durează?
1. După efectuarea de radiografii,tomografii computerizate şi teste de sânge se începe intervenţia de plasare a implantului sub anestezie. După ce acesta este inserat în os, se acoperă cu gingie, iar pacientul nu simte decât firele de sutură. Un disconfort moderat poate apărea dupa aproximativ 3 ore, atunci când anestezia înceteaza să-şi mai facă efectul.
2. Această intervenţie durează aproximativ o ora, sau un timp mai îndelungat dacă este plasat un numar mai mare de implanturi.
3. După 7 zile de la intervenţie se îndepărtează firele de sutură
4. Urmează perioada de asteptareîn care implantul face legatură cu osul, aşa numita perioadă de osteointegrare, care durează minim 4-6 luni. Apoi este atasat bontul protetic. Ataşarea bontului protetic şi protezarea prin coroane, punţi sau proteze necesită câteva şedinţe şi durează maxim 10 zile, deoarece este necesar mai mult timp la laboratorul de tehnică dentară, care executa coroanele sau protezele pe implanturi.
De reţinut este că fiecare pacient reprezintă un caz unic şi de aceea este dificil de menţionat un timp anume.

Ce complicaţii pot aparea?
Problema care apare în tratamentul prin implanturi este igiena deficitară a pacienţilor. Un pacient purtător de implant dentar trebuie sa ştie că pastrarea implantului în gură depinde exclusiv de curăţarea gingiei din jurul implantului. De asemenea, un pacient purtător de implante trebuie obligatoriu să vină o data la 6 luni la medicul stomatolog pentru evaluarea periodică a acestora şi pentru igienizare.

Ce contraindicaţii sunt?
• La pacienţii diabeticii, uremicii, bolnavii cardiaci, reumatismul articular acut, hipertensivi, bolnavi cu boli sanguine, bolnavi iradiaţi.
• Starea de graviditate sau lactaţia
• Osteoporoza într-o formă uşoară. Se fac teste sangvine-fosfataza alcalină şi acidă
• Boli cardiace compensate. Dacă pacientul ia anticoagulante, va intrerupe tratamentul şi va trece pe antibioterapie
• Diabet în forme uşoare. Se face antibioterapie cu 2 zile inainte de aplicarea implanturilor, şi apoi inca 10 zile
• Reumatism articular acut – tot sub profilaxie antibiotică
• Alergie la unul din materialele implantate
• Nevralgia esentială de trigemen
• Bruxismul-contraindică folosirea ceramicii in lucrarile protetice

Care sunt avantaje implanturilor?
• Estetica
• Permanenţă si fiabilitate
• Confortabilitate
• Ajută la pastrarea sănătăţii dinţilor
• Economie


20-10-2017

CONTAC US!