Ortodonție

Tratamentul ortodontic presupune montarea unor aparate ortodontice pe dinti cu scopul de a indrepta si repozitiona in timp dintii intr-o postura cat mai apropiata de normal din punct de vedere estetic si functional.

Anomalia dentara (dintii strimbi) este frecvent intalnita la copii si adolescenti. Inghesuirile si ocluziile dentare incorecte afecteaza in timp sanatatea dintilor, a gingiilor si a articulatiei temporo-mandibulare. O masticatie deficitara poate avea urmari nedorite asupra tubului digestiv.

O prima evaluare ortodontica le este recomandata copiilor pana la implinirea varstei de 7 ani, in situatia in care nu au aparut anterior alte probleme stomatologice. In timpul copilariei si adolescentei, oasele maxilare cresc si se maturizeaza, de aceea este mai usor de modificat pozitia dintilor in aceasta etapa. Progresul tehnicii in stomatologie, specializarea ortodontie, permite astazi corectarea spectaculoasa, fara durere a anomaliilor dento-maxilare.

Si chiar daca unii adulti considera ca nu mai au varsta potrivita pentru un astfel de tratament, s-a constatat o crestere semnificativa a numarului adultilor care beneficiaza de tratament ortodontic. In cazul adultilor, aplicarea tratamentului presupus de ortodontie poate sa dureze mai mult, pentru ca oasele maxilare si-au intrerupt cresterea.

Orice tratament ortodontic incepe cu efectuarea unei consultatii si intocmirea planului de tratament de catre medicul ortodont. In functie de situatia existenta la nivelul arcadelor dentare, pacientul va purta un aparat ortodontic, fie fix, fie mobil.
Aparatul ortodontic fix este format din braketi metalici sau fizionomici, care se lipesc pe dinti si dintr-un arc metalic care ii uneste cu scopul de a-i alinia corect. Acest tip de aparat este indicat dupa eruptia dintiilor definitiv.
Aparatul ortodontic mobil, se prezinta sub forma unei placute de acrilat cu surub ortodontic si mici crosete metalice, se aplica copiilor cu varsta intre 7 – 10 ani.

In cele mai multe cazuri, durata unui tratament cu aparat ortodontic fix este de 12 - 24 luni. Apoi pacientul va purta o perioada un aparat special de contentie (numit retainer), cu rolul de a mentine si stabiliza rezultatele astfel obtinute. Aparatul de contentie este fie sub forma unei gutiere transparente purtate pe timpul noptii, fie o sarmulita subtire aplicata pe spatele dintilor.

Igiena orala are un rol cheie in obtinerea unui zambet sanatos si frumos. De aceea, sedintele pentru controlul aparatului ortodontic si igienizarea cavitatii bucale se recomanda a avea loc odata la 3 - 6 saptamani.

CONTACTEAZĂ-NE!