Cariologie

Cariologie, latură a medicinii dentare focalizată pe boala infecţioasă provocată de bacterii din cavitatea bucală şi produsele acestora care ajută la formarea plăcii dentare microbiene şi acţionează demineralizând şi distrugând suprafaţa externă a dintelui – smalţul.

Caria începe în smalt (stratul dur, extern al dintelui) ca urmare a bacteriilor din placa bacteriană care “atacă” smalţul dentar, ducând la formarea de cavităţi. Aceste cavităţi sunt de obicei nedureroase, smalţul îşi pierde transluciditatea căpătând un aspect cretos, devine astfel, fragil, cu porozitate crescută şi potenţial crescut de colorare.

În timp, prin afectarea mecanismelor de aparare, suprafaţa leziunii incipiente de smalţ cedează rezultând cavitatea carioasă. Pe măsura ce evoluează şi se apropie de pulpa dentară (nerv), se modifică atât textura (duritatea) dentinei subiacente cât şi culoarea (devine mai închisă la culoare), simptome asociate cu apariţia durerii la dulce sau la rece.

Caria pe suprafaţa superioară a dinţilor, apare frecvent la copii deoarece, în timpul periajului dentar aceste suprafeţe sunt deseori omise.

Caria interdentara apare la nivelul spaţiilor dintre dinte daca nu sunt folosite şi mijloace ajutatoare ale periajului, cum ar fi aţa dentară sau apa de gură.

Caria de la radacină dinţilor, este des asociată cu boli ale gingiilor sau parodontoza.

Care este tratamentul cariilor?

îndepartarea în totalitate a ţesuturilor dentare afectate;

protecţia ţesuturilor sănătoase, prin utilizarea unor materiale care izolează dintele

refacerea morfologiei dentare (obturaţia, “plomba”), cu ajutorul unor materiale care asigură cei trei parametri: rezistenţa, funcţionalitate şi estetica.

CONTACTEAZĂ-NE!